Организатори на конференцията са комуникационната компания Ес Джи Ти Цомокос

...
 Организатори на конференцията са комуникационната компания Ес Джи Ти Цомокос
Коментари Харесай

Асен Василев: България е една от малкото държави, които започнаха...

 

Организатори на конференцията са информационната компания " Ес Джи Ти Цомокос " (SGT Tsomokos) в стратегическо партньорство с Пристанището на Солун (ThPA). На събитието участва и посланикът на Индия в Атина Рудрендра Тандон.

 

Българските управляващи са стъпили на няколко сюжета, които да им послужат като насочна точка за сегашната война в Украйна – югославски сюжет и иракски сюжет. Асен Василев напомни, че спорът в Югославия продължи 7 години, поради че той не носеше този геополитически заряд и беше през 90-те години, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Докато няма спокойно решение на спора, финансовият министър позволи, че преносът на артикули ще продължава да заобикаля северните транспортни коридори.

 

В момента България се приготвя за удвояване на трафика през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " с Турция до 3 години при сегашната обработка на преминаващи камиони от граничния пункт с Турция.

 

" България чака да се удвои броят на преминаващите камиони през Граничен контролно-пропусквателен пункт “Капитан Андреево “ с Турция до 3 години ", сподели финансовият министър. В момента през пункта границата пресичат към 4 000 тежкотоварни автомобила всеки ден, което го прави втория най-натоварен в света.

 

Черно море наподобява на " съветско езеро "

 

" България има шанс със положението на обществените си финанси и консервативното им ръководство. Затова страната няма да забавя реализирането на значими за свързаността на Югоизточна Европа (ЮИЕ) планове, разчитайки на европейско финансиране. Да, такова ще бъде привлечено, само че няма да е определящо за реализирането на вложенията ", сподели още Василев.

 

Става дума за плановата съгласуваност, която беше обект на тристранната среща сред министър председателите на България, Гърция и Румъния в Евксиноград при започване на октомври.  

 

Скоростта по реализацията им ще зависи от готвеното съглашение сред трите страни, което би трябвало да е реалност до броени месеци, стана известно от думите на финансовия министър. Въпреки това, Асен Василев увери, че страната към този момент е осигурила финансов запас за реализирането на плановете, които ще обезпечат свързаността от юг на север и назад през България. Става дума за набирането на 6 милиарда евро държавни гаранции, които да обезпечат шосейната и железопътна съгласуваност на Александруполис с Румъния.

 

Освен това се работи и по избора на консорциум реализатор. Той е оптимист, че " същинската съгласуваност със Средиземно море ", както се изрази министърът, може да е реалност до 5 години.

 

" Връзката на юг е повече от значима през днешния ден, счита Василев, тъй като Черно море наподобява на " съветско езеро ". Но не геополитиката дава съображение да се осъществят плануваните планове, а икономическата и комерсиална логичност ", посочи още той.

 

По отношение на Западния кулоар (автомагистрала " Струма " ), който е значим за района на Солун, българският министър увери аудиторията, че работата по половината от изчезналите 15 километра автомагистрала ще завърши при започване на 2024 година. За останалата половина се чака мнението на Европейска комисия по екологични въпроси към плана. Асен Василев обаче се надява това да е реалност допустимо най-скоро, тъй като направлението е основно и за подвижността в НАТО. Това на собствен ред значи, че трасето би трябвало да дава отговор на най-високите стандарти за напредване на тежка механизирана техника.  

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР